
Wat is WLAN-verlichting?
Namens onszelf Netzwerk, WiFi, Access Points, WLAN
Een WLAN Ausleuchtung kan worden gebruikt als referentiemeting van een reeds in gebruik genomen WLAN-infrastructuur, om bestaande storingsbronnen te bepalen of ook als testlus voor een geïmplementeerde WLAN Planung. Hij kan ook worden gebruikt om stap voor stap de posities van toegangspunten te bepalen om een gebied van WLAN-functionaliteit te voorzien.
In het geval van een referentiemeting laat WLAN Ausleuchtung zien hoe sterk of zwak een WLAN-signaal in het desbetreffende meetgebied wordt ontvangen. Een efficiënte verdeling van toegangspunten kan ook worden bevorderd met een WLAN Ausleuchtung. Bovendien kunnen bestaande storingsbronnen worden bepaald en, indien nodig, in aanmerking worden genomen of omzeild door toegangspunten te verplaatsen of toe te voegen. Dergelijke storingsbronnen kunnen bijvoorbeeld in de loop der tijd ontstaan door de toevoeging van meubels, rekken, enz. In dit geval dient WLAN Ausleuchtung hoofdzakelijk om het bestaande WLAN-netwerk te optimaliseren.
Een andere variant van WLAN Ausleuchtung betreft een test met behulp van referentietoegangspunten, bijvoorbeeld om de betrouwbaarheid van een eerdere WLAN Planung te verifiëren. Dit is altijd aan te bevelen in de loop van een WLAN-project, omdat zelfs gedetailleerde bouwtekeningen - en dus de op basis daarvan gemaakte WLAN Planung - niet altijd overeenkomen met de werkelijkheid. Mogelijke verschillen in muurdikte of storingsbronnen waarmee geen rekening is gehouden en die later zijn toegevoegd, kunnen daar de oorzaak van zijn. Als een dergelijke controle wordt uitgevoerd voordat de afzonderlijke toegangspunten worden geïnstalleerd, leiden kleine veranderingen of het in aanmerking nemen van storingsbronnen op basis van de meting zelden tot aanzienlijke financiële nadelen en kan erger worden voorkomen.
In tegenstelling tot de twee andere redenen voor belichting is de WLAN-belichtingsvariant voor het stapsgewijs bepalen van de posities van toegangspunten om tot een volledige WLAN-dekking van een gebied te komen, zeer tijdrovend en bovendien enigszins "old scool". Tegenwoordig is het gebruikelijker om WLAN Planung te gebruiken, dat de WLAN-signaalsterkte simuleert en in veel kortere tijd een redelijk WLAN-dekkingsplan oplevert. Een latere referentiemeting van het resulterende Planung kost meestal niet al te veel tijd en uiteindelijk zijn we weer terug bij variant 2, de test op basis van een eerdere WLAN Planung.
Voor alle bovenstaande scenario's dient WLAN Ausleuchtung in ieder geval ter bevordering van de efficiëntie, optimalisering of verificatie van WLAN Infrastrukturen.

Marcel Zimmer ist der Technische Geschäftsführer der EnBITCon. Während seiner Bundeswehrzeit konnte der gelernte IT-Entwickler zahlreiche Projekterfahrung gewinnen. Sein Interesse an der IT-Sicherheit wurde maßgeblich durch seinen Dienst in der Führungsunterstützung geweckt. Auch nach seiner Dienstzeit ist er aktiver Reservist bei der Bundeswehr.
Seine erste Firewall war eine Sophos UTM 120, welche er für ein Kundenprojekt einrichten musste. Seitdem ist das Interesse für IT-Sicherheit stetig gewachsen. Im Laufe der Zeit sind noch diverse Security- und Infrastrukturthemen in seinen Fokus gerückt. Zu seinen interessantesten Projekten gehörte zum Beispiel eine WLAN-Ausleuchtung in einem EX-Schutz Bereich, sowie eine Multi-Standort-WLAN-Lösung für ein großes Logistikunternehmen.